V Babíne nájdete 105 drevených plastík
Expozícia ľudového rezbárstva, ktorá vznikla na počesť rodáka, insitného umelca Štefana Siváňa.

13.01.2018 | Žilinský kraj | Autor: Ján Lašák

Stála rezbárska expozícia, 40-ročná tradícia miestnej folklórnej skupiny, propagácia regionálnych tancov a piesní či viacero historických pamiatok svedčia o pestrosti života v Babíne v okrese Námestovo. Dedinka vznikla v polovici 17. storočia na základe valašského práva, neskôr sa cez poľnohospodárstvo transformovala na sedliacku obec.

"K dominantám Babína patrí neorománsky kostol z bieleho pieskovca postavený v 30. rokoch 20. storočia. Projektoval ho významný slovenský architekt Milan Michal Harminc," priblížil starosta obce Martin Matys.

Nachádza sa tu aj stála expozícia ľudového rezbárstva, ktorá vznikla na počesť rodáka, insitného umelca Štefana Siváňa. Zbierka obsahuje viac ako 105 drevených plastík z lipového a topoľového dreva od vyše 40 autorov zo Slovenska, Česka a Poľska.

Historické bohatstvo Babína reprezentujú okrem iného aj dve útle svätyne. Prícestná kaplnka Panny Márie umiestnená v lokalite Zasihla bola postavená v priebehu 18. storočia. Architektúra zahŕňa polkruhovú niku uzatvorenú dreveným oknom, vo vnútorných priestoroch je soška Panny Márie Lurdskej. Druhá kaplnka je zasvätená Najsvätejšiemu srdcu Ježišovmu a postavili ju na konci 19. storočia.

 

                                

FOTO: Na snímke cesta vedúca ku kaplnke za Domom smútku v obci Babín, v okrese Námestovo, pozdĺž ktorej sa nachádzajú vyrezávané drevené plastiky. Foto: TASR, 12.januára 2018.

 

Obec každoročne organizuje množstvo tradičných podujatí, niektoré z nich sú známe aj v zahraničí. Veľmi obľúbený je medzinárodný rezbársky plenér pod názvom Návraty k Siváňovcom. Minulý rok sa uskutočnil už jeho 13. ročník.

„Vždy v polovici augusta sa u nás stretávajú neprofesionálni ľudoví rezbári. Tento rok sa bude dokončovať téma z vlaňajška - sedem hlavných hriechov. Zostáva nám dotvoriť pýchu a závisť,“ vysvetlil Matys. Výsledné diela sú inštalované do stálej expozície v obci.

Vlani v novembri si obec pripomenula 40. výročie založenia Folklórnej skupiny Babín. „Súbor prezentuje a zachováva ľudové zvyky a tradície obce, sú to hlavne pásma zamerané na zvykoslovie a obyčaje, ako napríklad Krstiny, Práca na poli, ale aj Sadenie stromčekov, Kosenie či Holenie v rebríku,“ priblížil Matys s tým, že práve toto scénické vystúpenie v minulosti preslávilo obec po celom Slovensku.

Minulý rok sa Babínčanom podarilo oživiť tradíciu ľudových domácich zabíjačiek, ktoré sú spojené s lyžiarskym prechodom na bežkách. Ďalším zaujímavým kultúrnym podujatím sú dni obce, ktoré sa uskutočňujú v priestoroch športového areálu a sú zamerané na propagáciu regionálnej ľudovej tvorby v podobe piesní a tancov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. mája - Starožitnícke a gazdovské trhy

Nitra, agrokomplex

18. mája - Glgáč - stretnutie hrnčiarov

Revište, hrad, okres Žarnovica

18. mája - Deň so Štefanom Kvietikom

pri príležitosti životného jubilea herca Modrý Kameň, hrad